Güneş enerjisi, herhangi bir karbon emisyonu olmayan temiz bir enerji kaynağıdır. Güneş’ten Dünya’ya gelen ışınların, sistem için özel tasarlanan ekipmanlar vasıtasıyla elektriğe çevrilmesini sağlayan sistemlerdir.
Güneş enerjisi, yenilenebilir enerji kaynağıdır. Dünya’nın fosil kaynaklarının tehlikede olduğu ve azaldığı günümüzde, Güneş enerjisinden elektrik üretmek hem Dünya kaynaklarını korumaya yönelik hem de sonsuz enerji kaynağının ihtiyaçlarımıza yönelik kullanılması için bir adımdır. Enerji maliyetlerini azaltmak ve yenilenebilir enerji kullanmak isteyen müşteriler için de oldukça önemli bir sistemdir.
Güneşten gelen foton enerji parçacıkları fotovoltaik paneller ile temas ettiğinde elektrik enerjisi meydana gelir. Panellerde üretilen doğru akım inverterler sayesinde kullandığımız alternatif akıma çevrilerek mevcut sisteme verilir. Güneş enerjisi sisteminin ana ekipmanları güneş paneli (fotovoltaik), inverter, konstrüksiyon, kablo ve diğer elektrik malzemelerinden oluşur.
Güncel mevzuat ile işletmelerimizin ya da evlerimizin tüketimlerini, kuracağımız güneş enerjisi sisteminden üreteceğimiz elektrik ile karşılayabilir, ödediğimiz elektrik faturalarının bedelini düşürebiliriz. Güneş enerjisi sistemi ile elektrik maliyetlerini azaltarak temiz enerji kullanıp hem cebimize hem doğaya katkı sağlayabiliriz.
İşletmeniz ya da arazinize kurulmasını istediğiniz güneş enerjisi sistemi için ilk olarak, güneş enerjisi sisteminin kapasitesi belirlenmelidir. Kurulum yapılacak olan çatının ya da arazinin teknik olarak uygunluğu tespit edilmeli, eğer arazi kurulumu olacaksa güneş enerjisi sistemi için uygun bir arazi seçilmelidir. Üretilecek olan elektrik miktarı, güneş enerjisi sistemi panel, inverter ve diğer bileşenleri, bulunduğu lokasyon ve diğer teknik verilere göre simüle edilerek belirlenir.
Güneş enerjisi sistemi üretimini etkileyen en önemli faktör güneşlenme süresidir. Özellikle yaz aylarında üretim maksimum seviyeye çıkar. Ancak kış aylarında dahi elektrik üretimi gerçekleşir. Üretim ve tüketim miktarları önemli olduğu için elektrik faturası bu hususta değişkenlik gösterebilir.
Kurulum tamamlanıp üretim başladıktan sonra, güneş enerjisi sisteminde üretilen elektrik, hem inverter uzaktan izleme modülleri üzerinden hem de SCADA/ OSOS sistemleri üzerinden izlenebilir.
Güneş panelleri iyonize edilmiş saf suyla belirli zamanlarda temizlenir. Panellerin temizliği Aksa’nın sorumluluğunda olup santralin kirlenmesine bağlı olarak belirli bir periyot belirlenerek panel yıkama işlemi yapılmaktadır.
Güneş panelleri belirli standartlara göre kalite kontrollerinden geçirilir ve yüksek basınçlara dayanıklı bir şekilde üretilir. Panellerin üretim esnasında fırtına, rüzgar ve kar yükleri baz alınarak hesaplamalar yapılır.
Güneş enerjisi sistemleri kışın da çalışır fakat günlerin daha kısa olmasından dolayı sistemin verimliliği yaza göre daha azdır. Güneş enerjisi sisteminde paneller ultraviyole ışınları elektrik enerjisine çevirir. Kışın güneşin gördüğü yerler foton almaya devam ettikleri için enerji sistemlerinden kışın da elektrik elde edilebilir.